Vals vienez

Valsul insusi este vienez si a evoluat in Austria si Bavaria sub nume ca Dreher, Deutscher sau Laendler, ultimul originar din Bavaria fiind predecesorul valsului vienez. Pasii si figurile Laendler-ului au fost reduse datorita vitezei la sase pasi astfel nascandu-se valsul vienez.

A devenit prima data popular in salile de dans din Viena, la sfarsitul secolului XVIII.

Exista mai multe versiuni privind originea acestui dans.

Prima varianta sustine ca originile Valsului Vienez se gasesc in secolele XII – XIII in zona de sud a Alpilor germani, dansul aparand sub denumirea de “Nachtanz”.

Predecesoarele ValsuluiVienez au fost dansurile „Allemande” si „Menuetul”.

Valsul era supranumit „dansul interzis”, deoarece cand a ajuns in salile vieneze de dans, partenerilor le era permis sa se atinga! Acesta era un lucru nemaiauzit si a avut ca rezultat defaimarea acestui dans de catre oficialitati ale bisericii si conducatori ai comunitatii austriece. Dar datorita faptului ca era dansul preferat al tinerilor a continuat sa fie dansat. Ca urmare a trecerii catre dansul de salon, s-a transformat intr-un dans elegant, muzica devenind mai rafinata si orchestrata, instrumentele cele mai folosite fiind pianul, vioara si basul. In 1787, adus pe scena Operei din Viena, a dat nastere unor dezbateri aprinse. Mozart a fost un admirator inflacarat al valsului, in una dintre operele sale Don Giovanni fiind cantate trei valsuri unul dupa altul.

Masura muzicala este de 3/4, tempo-ul fiind de 58-60 masuri pe minut.

Este cel mai cunoscut dans standard.

Valsurile vieneze au fost consacrate si de alti compozitori de muzica clasica ale caror opere au ajuns adevarate capodopere, printre care amintim “Lacul lebedelor”, “Frumoasa din padurea adormita”, “Spargatorul de nuci”, care au ajuns sa fie cunoscute de o lume intreaga.

Inscrie-te la un curs de Vals Vienez ! - Dansuri sportive

 

Mai jos puteti vedea un minunat vals vienez, muzica - Andre Rieu

 

 

LoginLogin
Ma inregistrez

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi22
mod_vvisit_counterIeri41
mod_vvisit_counterSaptamana asta380
mod_vvisit_counterSaptamana trecuta468
mod_vvisit_counterLuna asta1433
mod_vvisit_counterLuna trecuta2651
mod_vvisit_counterToate zilele227065

Online Now: 3
Your IP: 54.156.39.245
,
Today: October 20, 2018